Billy Branch & The Sons of Blues

Billy Branch va ser descobert per Willie Dixon, el “pare del Chicago Blues modern”, quan encara estava en la universitat. Willie va animar a Billy a acabar la seua educació universitària, la qual cosa va fer, però en lloc d’anar a la facultat de dret després de rebre el seu títol en ciències polítiques, va començar a viatjar amb els Willie Dixon Chicago All-Stars. Això li va donar l’oportunitat única de viatjar i treballar com a aprenent del llegendari Carey Bell, qui planejava deixar els All-Stars i formar la seua pròpia banda. Quan Carey es va acomiadar, el jove Billy Branch va prendre el seu lloc i va estar de gira amb Willie Dixon durant 6 anys.

Des d’aquells primers dies, Billy ha tocat en més de 300 gravacions diferents, inclosos 15 àlbums amb el seu propi nom. Billy ha gravat amb Willie Dixon, Johnny Winter, Keb’ Mo, Lou Rawls, Koko Taylor, Eddy Clearwater, Honeyboy Edwards, Syl Johnson, Lurrie Bell, Ronnie Baker Brooks, John Primer i Taj Mahal, només per nomenar alguns. Té tres nominacions als premis Grammy, una d’elles la va “perdre” davant BB King i Eric Clapton. Va servir dos mandats consecutius en la Junta de Governadors dels Grammy de NARAS i va fundar el Comité de Blues del Primer Grammy.

Pel fet que les credencials de Billy’s Blues inclouen dotzenes d’anys treballant braç a braç amb molts dels il•lustres músics de blues de Chicago d’anys passats, se’l considera un ambaixador del Chicago Blues. En eixe càrrec, va escriure els pròlegs de tres llibres, va participar en nombrosos intercanvis culturals del Departament d’Estat dels EUA en altres països, va presentar discursos d’obertura (un va ser per a la Fundació Obama) i es va presentar davant els líders del Parlament de Turquia, ensenyant-los a tocar l’harmònica. Billy també fa doblatges comercials i ha actuat en dos pel•lícules importants de la pantalla gran.

La formació Billy Branch & The Sons of Blues (SOBs) va fer el seu primer concert a Alemanya, en el Festival de Jazz de Berlín de 1977. Al llarg dels molts anys transcorreguts des d’aleshores, Billy Branch & The Sons of Blues han portat constantment el blues als fans de tot el món. Han realitzat més de 250 gires internacionals, compartint el llegat cultural del blues a tot el món.

Billy Branch és un pioner de l’educació del blues. Va ser un dels primers artistes a desenvolupar un pla d’estudis de blues a les escoles. Des de 1978, a més de gravar i actuar, ha ensenyat a centenars de milers de xiquets a tot el món. El seu programa Blues in Schools, reconegut internacionalment, està compromés a ensenyar a estudiants de totes les edats sobre el blues com l’arrel de la música estatunidenca. El seu pla d’estudis i estratègies d’instrucció obrin els ulls dels seus estudiants a la història i la teoria de la música. Els estudiants també aprenen habilitats musicals que reforcen la música com una eixida creativa positiva que els inspira a adoptar la música com una expressió creativa viable. Ha compartit el seu programa interdisciplinari a Europa, Sud-amèrica, Austràlia, Àsia, Centreamèrica i Mèxic, on va impartir el seu programa de dos setmanes en espanyol. A més, Billy ha ensenyat en el Projecte Revolució Musical del Museu Grammy i ha donat conferències en la Universitat de Chicago i altres institucions d’educació superior. Les seues conferències a nivell universitari són algunes de les més populars i amb major assistència. Billy dona vida a la història i la teoria de la música.

Billy Branch (harmònica i veu)
Giles Corey (guitarra i veu)
Sumito Ariyoshi, aka Ariyo (piano i teclats)
Ari Seder (baix)
Dionte McMusic (bateria)